HOME

Peenemünde, voorjaar 1943.

De lancering van een nieuwe, door radiostralen geleide raket mislukt en de ontwikkelaar van de elektronica, Erich Neubert,krijgt de schuld. Rijksminister Speer geeft hem nog één kans,maar als hij opnieuw faalt, wacht hem een baan aan het oostfront.

Neubert heeft al snel gevonden wat er mis is gegaan: het is de radiobuis in de ontvanger van de raket die niet bestand blijkt te zijn tegen de harde schokken bij de lancering. Ofschoon hij verwacht dat het probleem eenvoudig is op te lossen, geven zowel Siemens als Telefunken te kennen dat ze niet in staat zijn om op korte termijn een buis te maken die aan zijn eisen voldoet. Er is maar één uitweg: Philips.

Als de directeur van de radiobuizenfabriek, ir. Theo Tromp en zijn chef-ontwikkelaar Hans Oostveen, Neubert's specificatie zien, vragen ze zich af waar de Duitsers mee bezig zijn. Op allerlei slinkse manieren proberen ze erachter te komen. Intussen stuurt Tromp een andere medewerker naar Zweden om van daaruit contact op te nemen met het Bureau Inlichtingen in Londen.

Als deze medewerker terugkeert, brengt hij een lijst van elf vragen mee. Om ze te beantwoorden, richt Tromp de "groep-Harry" op.

Maar Oostveen wordt gesnapt bij het repareren van een illegale zender en moet vluchten. Hij komt terecht bij een verzetsgroep op de Veluwe en wordt geconfronteerd met een gigantische Duitse bouwput in de bossen bij Apeldoorn.

Oostveen maakt foto's en overlegt met een professor van de TH in Delft, die concludeert dat de Duitsers inderdaad bezig zijn om een raketbasis te bouwen. Het zal niet lang meer duren voordat Hitler's ultieme Vergeltungswaffe operationeel is.

Met dank aan de Philips-buis.

Oostveen gaat terug naar het inmiddels bevrijde zuiden en vraagt om een Engels bombardement. Als dat uitblijft, reist hij met een door Philips-ingenieurs gebouwde stoorzender terug naar Apeldoorn om zo de lancering van de nieuwe raket te verhinderen. Dan blijkt dat de Engelsen hun eigen spel spelen…

 

Harry’s Dubbelspel - over het verzet bij Philips

 

ISBN: 90-76968-67-5

Uitgever: Ellessy

 

Bloedspoor
Dossier
Dame Blanche
Tequila Sunrise
Oranjebom
Sarin
Sarin