HOME

1988. Een medewerker van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking

wordt vermoord bij zijn irrigatieproject in het zuiden van Zimbabwe. Ron Cramer, agent van de Inlichtingendienst Buitenland, krijgt opdracht de moord te onderzoeken. Hij ontdekt dat het project misbruikt wordt door de Zuid-Afrikaanse overheid om het wapenembargo te omzeilen. Maar hij vindt ook communicatieapparatuur bestemd voor het ANC.

Als hij zijn onderzoek in Nederland voortzet, komt hij op het spoor van een fabriek die computergestuurde bewerkingsunits maakt waarmee de speciale kogellagers voor ultracentrifuges gefabriceerd kunnen worden. Machines die aan Irak geleverd worden&

In Zuid-Afrika maken de Oranjewerkers, een beweging van conservatieve blanken, zich zorgen over de toekomst als ze zien aankomen dat het niet al te lang meer zal duren voordat het blanke bewind de macht moet overdragen aan de zwarte bevolking.

Ze willen een blank thuisland maar om dat af te dwingen zullen ze iets in handen moeten hebben. Een paar leden weten wel raad.

Nu het officiële atoomprogramma nog loopt zouden ze, naast de zeven geplande, nog een geheime, extra bom kunnen maken.

1994. Ron Cramer is overbodig geworden toen de IDB werd opgeheven.

De eerste zwarte regering staat op het punt van aantreden. De Oranjebom is klaar, alleen de splijtstof ontbreekt nog. Maar er zijn genoeg wapenhandelaren die het radioactieve spul maar al te graag willen leveren. 

Als er een mysterieus vliegtuigje landt op de Bodensee, leidt het spoor naar atoomsmokkel. Maar voor wie is het bestemd? En waar is het?

Ron Cramer is de enige die het transport nog kan tegenhouden.

 

 

Oranjebom - over de geheime atoombom van een blank Zuid- Afrikaans thuisland.

 

ISBN: 90-76968-40-3

Uitgever: Ellessy

 

 

Bloedspoor
Dossier
Dame Blanche
Tequila Sunrise
Harry's Dubbelspel
Sarin
Basuko